Державний навчальний заклад Первомайський ППЛ

Державний навчальний заклад Первомайський ППЛ

вул. Корабельна 20/2, м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55200

В період розвитку торгового бізнесу питання професійної підготовки працівників торгівлі набувають особливої актуальності. Нинішній робітник торгівлі це – ініціативна, самостійна, професійно освічена людина.

Торгівля є найбільш поширеною сферою діяльності, тому кваліфіковані продавці потрібні завжди.

Професія інтегрована, поєднує у собі дві професії:продавця продовольчих та непродовольчих товарів.

Протягом навчання вивчаються такі професійні дисципліни: товарознавство продовольчих та непродовольчих товарів, організація та технологія торгівельних процесів, основи бухгалтерського обліку, техніка і механізація торгівельних розрахунків.

Учні навчаються роботі на касових апаратах, електронних вагах.

Завдання та обов'язки:

Обслуговує покупців, показує товари, демонструє їх в дії, консультує щодо конструктивних особливостей окремих видів товарів, їх призначення, властивостей, якості, правил догляду за ними, цін, стану моди поточного сезону. Здійснює відмірювання, зважування, підрахування вартості покупки, зчитує сканером штрих кодові позначки товару, відбирає вартість покупки на електронному контрольно-касовому апараті (ЕККА) (або перевіряє реквізити поданого чеку), видає покупку. Готує товар до продажу, розпаковує, розглядає зовнішній вигляд виробу, комплектує, перевіряє експлуатаційні властивості, підпрасовує. Готує робоче місце: перевіряє наявність та справність торгово-технологічного обладнання, інвентарю та інструментів, готує до роботи ЕККА або контрольно-касову книгу, отримує і готує пакувальний матеріал. Розміщує та викладає товари за групами, видами, сортами з урахуванням товарного сусідства, частоти попиту та зручності роботи. Заповнює та прикріплює ярлики ціни. Оформляє прилавкові вітрини. Підраховує гроші (чеки) та здає їх в установленому порядку. Звіряє суму реалізації з показаннями касового лічильника. Прибирає нереалізовані товари і тару. Готує товари до Інвентаризації.

Повинен знати:

  • асортимент, якісні характеристики товарів певної групи та виробників товарів, зберігання, технічні можливості, ознаки браку; умови експлуатації, гарантійні терміни служби, перелік додаткових послуг, що надаються покупцеві;
  • перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню); правила підготовки товарів до продажу;
  • способи показі і упакування товарів;
  • принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових вітрин;
  • правила розшифрування артикулів, штрихового коду товарів; прийоми підбору, примірки, відмірювання, відрізу, комплектування товарів;
  • шкали розмірів і правила їх визначення;
  • правила зберігання товарів і терміни їх реалізації;
  • порядок використання товарно-касових книг;
  • правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в торгово-технологічному процесі;
  • порядок розрахунку з покупцями;
  • правила поводження з тарою;
  • порядок обміну товарів;
  • правила продажу непродовольчих товарів;
  • правила торговельного обслуговування населення; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Бармен - це обличчя кожного закладу. Бармен якісно і швидко обслуговує клієнтів. Знає рецептури приготування безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, вміє досконало користуватися барменським приладдям, скляним посудом. Без проблем відпускає напої, делікатно спілкується з відвідувачами закладу. Вміє оформити вітрину барної стійки, експлуатувати обладнання і створити своїм вмінням свято для клієнтів.Повинен знати:
  • асортимент, рецептури, технологію виготовлення, правила оформлення і відпуску обмеженого асортименту алкогольних, слабоалкогольних коктейлів, змішаних напоїв, закусок, страв і кондитерських виробів;
  • температурні режими подавання коктейлів, напоїв, закусок, страв;
  • умови і терміни зберігання кулінарної продукції та покупних товарів;
  • основи національного та безпечного харчування;
  • правила етикету і техніку обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі;
  • правила роботи підприємств ресторанного господарства;
  • правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями;
  • правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами;
  • форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
  • порядок оформлення рахунків і розрахунку по них із споживачами;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, РРО, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила експлуатації відео та аудіотехніки;
  • іноземну мову міжнародного спілкування в межах розмовного мінімуму;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен вміти:
  • обслуговувати споживачів: пропонувати, показувати, реалізовувати готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої (пиво, фруктові та мінеральні води, соки), кондитерські вироби, закуски, страви;
  • готувати обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних напоїв, змішаних напоїв, холодних і гарячих страв, закусок;
  • складати заявки та отримувати напої, кулінарну продукцію та покупні товари;
  • відбракувати неякісні товари за органолептичними показниками;
  • забезпечувати зберігання напоїв, кулінарної продукції та покупних товарів відповідно до термінів і режиму зберігання;
  • оформляти вітрини та барну стійку, утримувати їх у належному стані;
  • експлуатувати та обслуговувати аудіо та відеоапаратуру;
  • контролювати додержання споживачами культури поведінки;
  • вести необхідний облік, складати та здавати товарні звіти;
  • підраховувати та здавати гроші.